Koupání v zahradním bazénu je báječné pouze za předpokladu, že je voda v nádrži čistá, a že má potřebnou teplotu. Jestliže se nyní zaměříme na teplotu vody, jakou hodnotu by měla mít, aby nás koupání bavilo a cítili jsme se v bazénu příjemně?

Relaxační bazén – jestliže chcete využívat bazén na zahradě pouze pro relaxaci, kdy se v něm příliš nepohybujete, a budete v něm převážně sedět nebo polehávat, číst knihu, provádět vzájemné masáže, hrát si s dětmi, lovit předměty ze dna, konzumovat nějaké občerstvení, zkrátka si tu pouze užívat maximální pohodu, pak by měla mít voda teplotu nad 28 stupňů Celsia. Zároveň by neměla teplota vody být příliš vysoká, a pro delší pobyt v nádrži se nedoporučuje, aby překračovala hodnotu teploty lidského těla. Jestliže tedy řešíte ohřev vody pro tyto typy bazénů, postačí uvedená teplota 28 stupňů.

plavecký bazén

Vířivky – vířivé lázně by měly mít teplotu vyšší, právě takovou, která odpovídá teplotě lidského těla, tedy 37 stupňům Celsia. Teplota vody ve vířivce by ale neměla přesáhnout hodnotu 40 stupňů Celsia, a to hlavně z bezpečnostních důvodů kvůli nebezpečí úpalu (přehřátí organismu).

teploměr v bazénu

Plavecký bazén – v plaveckých bazénech se teplota vody snižuje na cca 26 stupňů Celsia. Při této teplotě vody se organismus optimálně chladí i při zvýšené tělesné námaze, a zároveň je teplota vody pro plavání příjemná. Takováto teplota také bývá ve většině přímořských letovisek ve Středozemním moři.

Termální bazény – jestliže ponoříte váš bezdrátový teploměr do bazénu do termálního bazénu, můžete tu naměřit teplotu vody velmi odlišnou, což umožňuje teplota termálních pramenů. Ty vyvěrají o velmi vysoké teplotě a musí se chladit, aby nedošlo k opaření, přičemž v některé čísti bazénu je teplota vody 37 stupňů Celsia a o několik metrů dál již přesahuje 45 stupňů. S tímto jevem se například setkáte v Kanadě v termálním koupališti Takhini Hot Ssprings v oblasti Yukon Territory.