Kolagen je látka, která se v lidském těle vyskytuje zcela přirozeně. Je obsažený v pokožce, nehtech i vlasech, a v neposlední řadě také v kloubech. Díky kolagenu je naše pokožka pružná, ale bohužel jak člověk stárne, kolagen se začíná z těla pozvolna vytrácet. Tento proces je nevratný, a je potřeba počítat s tím že zhruba ve 30 letech začne vaše tělo produkovat stále méně a méně kolagenu. A z toho důvodu je důležité si uvědomit, že kolagen budete potřebovat i v příštích letech, a tak je dobré ho začít užívat ve formě doplňků stravy.

prášek kolagen

Není to jen o kráse
Většině lidí se asi při slově kolagen vybaví produkty na pleť. V mnoha kosmetických produktech je kolagen opravdu obsažený, a má alespoň minimální vliv na pružnost pokožky. Daleko větší vliv na stav pokožky má kolagen, který do těla dostanete ve formě doplňků stravy. Kolagen se totiž nachází pouze v malém množství potravin, a tak je takřka nemožné, aby člověk přijal dostatečné množství kolagenu pouze ze stravy. Kolagen v posledních pár letech zažívá boom. Kdo kolagen neužívá jako by nebyl. Jenže jak si vybrat správný kolagen v té záplavě kolagenových produktů?

žena kolagen

Ideální je podle výzkumů kolagen v prášku https://www.orcacollagen.cz/jak-funguje-kolagen/, protože je mnohem levnější než hotové kolagenové nápoje. Je zbytečné utrácet za kolagen víc, protože rozdíl v účinku bude minimální. Při výběru kolagenu dbejte hlavně na to, abyste si vybrali skutečně kvalitní kolagen, jehož kvalitu je možné ověřit si vědeckými studiemi. Kolagen rozhodně nemusí stát tisíce, ale pokud chcete kvalitu musíte počítat s tím, že nějakou tu korunu budete muset zaplatit. Vyberte si kolagen z mořských ryb, pokud vám jde především o účinek na pleť. V případě že chcete kolagen dostat hlavně do kloubů, volte vepřový nebo hovězí kolagen. Zároveň dejte na to abyste dostatečně pili, protože molekuly kolagenu jsou vázané na molekuly vody.